Żywienie osób aktywnych fizycznie stawia przed producentami suplementów diety coraz większe wymagania, w zakresie rozwijania grup suplementów niealergizujących, doskonale tolerowalnych dla jak najszerszej grupy osób stosujących, zwłaszcza tych aktywnych fizycznie, których udział w społeczeństwie systematycznie rośnie.
GOLD BEEF-PRO™ AMINO to odpowiedź specjalistów od suplementacji osób aktywnych fizycznie z renomowanego Olimp Laboratories® na konieczność dywersyfikacji źródeł protein dostępnych w diecie osób aktywnych fizycznie, u których zaistniała konieczność wzbogacenia diety w najwyższej jakości koncentraty protein pochodzenia wołowego, o znamiennym dla wysiłku profilu aminokwasowym.
Wytwarzany w warunkach farmaceutycznych GOLD BEEF-PRO™ AMINO bazuje na hydrolizacie białek wołowych poddanemu wcześniej enzymatycznej obróbce. Ma to znakomite znaczenie dla sportowca, bowiem GOLD BEEF-PRO™ AMINO jest źródłem błyskawicznie przyswajalnych wolnych aminokwasów oraz niskocząsteczkowych peptydów wchłanianych bezpośrednio do krwiobiegu już po około kilkunastu minutach od spożycia. Znacznie obniża to ryzyko rozwinięcia stanów katabolicznych w obciążonych treningowo lub pozostających w okresie przejściowego niedożywienia komórkach mięśniowych.
Ponadto GOLD BEEF-PRO™ AMINO spełnia najwyższe standardy przewidziane dla produktów wysokobiałkowych podawanych w formie tabletek:
- bardzo duża dawka (aż 2 000 mg) wysoko przyswajalnego białka w jednej tabletce Mega Tabs®. Ultra koncentracja - minimum 95% masy całej tabletki,
- zawiera pełen profil aminokwasów proteogennych z istotnym udziałem aminokwasów egzogennych (EAA), w tym o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA), wykazujących się silnym działaniem anabolicznym i antykatabolicznym,
- dawkowanie zostało dostosowane do wagi ciała,
- nie zawiera laktozy, więc z sukcesem może być stosowany przez osoby cierpiące na obniżenie jakości życia spowodowane alergią na ten składnik pokarmowy bądź na białka mleka,
- charakteryzuje się śladową zawartością węglowodanów (poniżej 0,5 g) i tłuszczu (poniżej 0,5 g) w przeliczeniu na sugerowaną porcję,
- wykorzystany hydrolizat białek wołowych charakteryzuje się bardzo wysoką koncentracją białka,
- produkt wolny od zanieczyszczeń mogących się kumulować w mięsie.
Dodatkowo GOLD BEEF-PRO™ AMINO zawiera szczególnie wysokie stężenia tak istotnych dla wysiłku sportowego aminokwasów, jak:
- L-arginina (Arg). Zawartość 3-krotnie wyższa, niż w białkach serwatkowych. Pomimo, iż L-arginina jest aminokwasem względnie egzogennym, to jej wewnętrzna biosynteza nie jest w stanie zrównoważyć niewystarczającej jej podaży wraz z pożywieniem w stanach zwiększonego zapotrzebowania(i, ii), takich jak wzmożony wysiłek fizyczny czy wyniszczenie organizmu spowodowane chorobą bądź wypadkiem.
Z całą pewnością udowodniono dotychczas, że L-arginina: zwiększa syntezę czynników wzrostowych (poliamin) uczestniczących we wzroście tkanek oraz, jak udowadniają badania kliniczne, promuje w organizmie syntezę białek. Wraz z glicyną i L-metioniną bierze również udział w syntezie kreatyny. W literaturze naukowej znajdujemy tak samo doniesienia o wpływie Arg na zwiększenie wydzielanie hormonu wzrostu (badania kliniczne na zdrowych mężczyznach; iii)
- L-prolina (Pro). Zawartość ok. 2,5-krotnie wyższa, niż w białkach serwatkowych. Najważniejszym, z punktu widzenia zastosowaniem tego aminokwasu w kulturystyce i sportach siłowych, jest niewątpliwie zdolność Pro do regulacji aktywności kinazy mTOR (iv), integrującej wiele ważnych szlaków sygnalizacyjnych inicjowanych pod wpływem tak istotnych czynników, jak insulina czy insulinopodobne czynniki wzrostu (IGF I i IGF II; v, vi, ). Inne badania (vii) pokazują, iż zwiększenie w diecie zawartości proliny o 2,1% skutkuje intensyfikacją dziennych przyrostów masy ciała z 342 na 411 g/dzień, czyli aż o 20%! Przyczyną tak istotnej zmiany była wywołana przez Pro zwiększona retencja azotu w komórkach - z 1,27 na 1,53 g/kg masy ciała.
- alanina (Ala). Zawartość ok. 2-krotnie wyższa, niż w białkach serwatkowych. Alanina jest wykorzystywana przez organizm jako alternatywne źródło energii, w okresach obniżonego poziomu cukru we krwi (viii). Zaistnieniem takiej sytuacji jest zagrożona każda osoba w trakcie aktywności fizycznej, zwłaszcza tej przedłużającej się, bądź o dużej intensywności, objętości. Wydaje się zatem, że zwiększanie jej koncentracji we krwi może skutkować zmniejszeniem angażowania innych aminokwasów z tkanki mięśniowej, a tym samym obniżać jej katabolizm w stanach dużego obciążenia fizycznego i zapotrzebowania energetycznego.
- glicyna. Zawartość ok. 13-krotnie wyższa, niż w białkach serwatkowych. Badania na ludziach (ix) udowadniają, iż zwiększone spożycie glicyny przyczynia się redukcji zmęczenia i subiektywnej poprawy jakości snu.
Składniki: 87% hydrolizat białek wołowych; substancja wypełniająca – węglan wapnia, substancje przeciwzbrylające – dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
Informacja o wartości odżywczej | 1 tabletka | 6 tabletek | 15 tabletek | Na 100 g |
Wartość energetyczna | 34 kJ/ 8 kcal |
207 kJ/ 49 kcal |
517 kJ/ 122 kcal |
1636 kJ/ 385 kcal |
Tłuszcz W tym nasycone kwasy tłuszczowe |
< 0.5 g < 0.1 g |
< 0,5 g < 0,1 g |
< 0.5 g < 0.1 g |
< 0.5 g 0.1 g |
Węglowodany w tym cukry |
< 0,5 g < 0,5 g |
< 0,5 g < 0,5 g |
< 0,5 g < 0,5 g |
1 g 1 g |
Błonnik | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Białko | 2.0 g | 12 g | 30,0 g | 95 g |
Sól | < 0.01 g | 0,07 g | 0,18 g | 0,55 g |
Aminogram wzorcowy# | w 1 tabletce |
w 6 tabletkach | w 15 tabletkach |
Aminokwasy łącznie: | 1 957 mg | 11 744 mg | 29 360 mg |
Aminokwasy egzogenne łącznie |
325 mg | 1 950 mg | 4 875 mg |
L-lizyna | 75 mg | 452 mg | 1 131 mg |
L-treonina | 38 mg | 231 mg | 577 mg |
L-fanyloalanina | 41 mg | 248 mg | 619 mg |
L-metionina | 16 mg | 93 mg | 233 mg |
L-tryptofan | 0,4 mg | 2 mg | 6 mg |
L-histydyna | 13 mg | 80 mg | 199 mg |
L-leucyna (BCAA) | 62 mg | 369 mg | 923 mg |
L-walina (BCAA) | 49 mg | 295 mg | 739 mg |
L-izoleucyna (BCAA) | 30 mg | 180 mg | 449 mg |
Hydroksyprolina | 111 mg | 667 mg | 1669 mg |
Kwas L- asparginowy | 116 mg | 697 mg | 1743 mg |
L-seryna | 66 mg | 399 mg | 997 mg |
Kwas L-glutaminowy | 208 mg | 1 251 mg | 3 127 mg |
Glicyna | 486 mg | 2 917 mg | 7 293 mg |
L-arginina | 160 mg | 958 mg | 2 394 mg |
L-alanina | 190 mg | 1 137 mg | 2 843 mg |
L-prolina | 269 mg | 1 613 mg | 4 033 mg |
L-tyrozyna | 13 mg | 80 mg | 201 mg |
Hydroksylizyna | 11 mg | 65 mg | 163 mg |
L-cysteina | 2 mg | 9 mg | 23 mg |
# Wartości aminogramu mogą podlegać biologicznym wahaniom typowym dla produktów naturalnych.