Stale rosnące oczekiwania w wymagającej kwestii żywienia osób aktywnych fizycznie, w stanach skrajnego obciążenia organizmu oraz jeszcze bardziej rygorystycznych zapotrzebowań restytucyjnych rośnie zapotrzebowanie wśród sportowców na najwyższej jakości produkty wysokobiałkowe. Współzawodnictwo z boisk i hal sportowych przenosi się na pole nutrigenomiki podbudowanej zaawansowanym wspomaganiem supelementacyjnym, które stanowi o „być albo nie być” profesjonalistów, ale i amatorów podchodzących do sportu w coraz bardziej wyczynowy sposób.
PRO WHEY SHAKE to zaawansowane rozwiązanie w suplementacji najwyższej jakości źródłami białka.
Kwestią nie podlegającą dyskusji jest fakt, iż ilość protein podlegających wymianie w organizmach zdrowych osób aktywnych fizycznie jest znacznie wyższa niż ta u osób nieobciążonych treningiem(i). Z tego też względu skład PRO WHEY SHAKE zbudowano na źródłach protein charakteryzujących się najwyższą wartością współczynnika wartości biologicznej, czyli izolacie (WPI), koncentracie (WPC) i hydrolizacie (WPH) białek frakcji serwatkowej mleka. Dodatkowo charakteryzują się wzorcową wartością wskaźnika strawności PDCAAS, wyznaczanego na podstawie zapotrzebowania na poszczególne aminokwasy u ludzi i podatności danego źródła białka do jego strawienia(ii). WPI, WPH i WPC stanowiące gros składu PRO WHEY SHAKE cechują się dodatkowo bardzo wysoką zawartością aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA) oraz aminokwasów siarkowych, w tym cysteiny- jednego z głównych składników glutationu - cząsteczki o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Istota działania i kwintesencja skuteczności PRO WHEY SHAKE została oparta na problematyce optymalizacji kinetyki wchłaniania aminokwasów w różnych stanach fizjologicznych organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem okresu około treningowego. Spożycie porcji PRO WHEY SHAKE pozwalana na podniesienie poziomu aminokwasów w krwiobiegu już po około 15 minutach i utrzymanie tej tendencji nawet do ponad 2 h. Taki efekt został uzyskany dzięki unikatowej proporcji WPH : WPI : WPC wypracowanej przez specjalistów od suplementacji sportowców w Dziale Badawczo-Rozwojowym Olimp Laboratories®. Osiągnięty zakres czasowy kinetyki nasycania krwiobiegu wolnymi aminokwasami, „stawia” PRO WHEY SHAKE na czele produktów o dedykowanym szerokim spektrum stosowania, czyli zasadnych do stosowania w stanach organizmu gdzie istnieje potrzeba dostarczenia aminokwasów w sposób błyskawiczny i przedłużony.
Działanie PRO WHEY SHAKE mające na celu przeciwdziałanie zaistnieniu wewnątrzustrojowych warunków sprzyjających rozpadowi białek mięśniowych, m.in. poprzez angażowanie aminokwasów do procesów energetycznych zostało wzmocnione dodaniem farmaceutycznej jakości wolnej L-glutaminy. Ilość tego aminokwasu w tkance mięśniowej jest ściśle związana z jej zdolnością do syntezy białek. Im wyższy poziom glutaminy w mięśniach tym silniejszy anabolizm. Ponadto wraz z L-leucyną (bardzo duża zawartość w WPC, WPI, WPH)) kontroluje szlaki sygnałowe hormonów anabolicznych (insulina, insulinopodobny czynnik wzrostu, mechaniczny czynnik wzrostu).
PRO WHEY SHAKE to również extra porcja tauryny. Badania pokazują, że suplementacja tego aminokwasu pozwala na zwiększenie utleniania tłuszczu w trakcie submaksymalnego wysiłku(iii), a także poprawę wytrzymałości u wytrenowanych sportowców(iv). Zwiększa również płynność błony komórkowej, poprawiając jej ochronę, jak również wykazuje silne działanie antyoksydacyjne(v).
Stosowanie PRO WHEY SHAKE pozwoli na wytworzenie optymalnego środowiska anabolicznego i antykatabolicznego w okresie około treningowym i przed snem. Sprzyja to uruchamianiu rezerw energetycznych zgromadzonych w tkance tłuszczowej chroniąc białka mięśniowe przed zagospodarowaniem ich na cele energetyczne. Warto również dodać, iż składniki białkowe obecne w PRO WHEY SHAKE w sposób najbardziej istotny ze wszystkich makroskładników zwiększają energetyczny koszt trawienia, przez co podnoszą zapotrzebowanie energetyczne ponad poziom podstawowej przemiany w przedziale 20-35%. Zwiększa to wydatkowanie energetyczne organizmu, co przy zachowaniu diety wysokobiałkowej sprzyja osiągnięciu i utrzymaniu odtłuszczonej sylwetki.
PRO WHEY SHAKE – ROZSMAKUJ SIĘ W PROFESJONALNEJ SKUTECZNOŚCI
Pierwsze osoby, które miały okazję testować PRO WHEY SHAKE na etapie projektowania smaku produktu, zgodnie powtarzały – "nigdy nie spotkaliśmy się z tak pysznym i wyrazistym bukietem smaków, kremowej i delikatnej konsystencji". To może być dla Was doskonała rekomendacja, jeśli oprócz najwyższej jakość składników i zaawansowanego składu, cenicie sobie pyszny smak odżywki białkowej. Ten efekt uda się uzyskać każdemu, ponieważ PRO WHEY SHAKE doskonale się rozpuszcza.
PRO WHEY SHAKE doskonale sprawdzi się również w okresie redukcji wagi ciała. Jego niewątpliwą zaletą oprócz genialnych smaków, jest fakt, że doskonale syci, co zabija chęć na słodkie i słone przekąski, doprowadzając do ograniczania przyjmowania dodatkowych porcji kalorii, a czy właśnie nie oto Ci chodzi? Jeśli odpowiesz TAK, to już wiesz, że PRO WHEY SHAKE został stworzony z myślą o zaspokojeniu Twoich potrzeb w dążeniu do wymarzonej sylwetki.
Dzięki spożyciu PRO WHEY SHAKE zapewniamy organizmowi odżywczą falę uderzeniową aminokwasów, która od początku swego działania zaprzęga wszelkie mechanizmy metaboliczne organizmu do rozpoczęcia procesu syntezy i regeneracji struktur mięśniowych. Całości dopełnia nasycenie PRO WHEY SHAKE L-glutaminą i tauryną, pozwalających jeszcze skuteczniej hamować katabolizm białek mięśniowych.
PRO WHEY SHAKE sugerowane połączenia z innymi produktami:
- w celu zwiększania masy mięśniowej sugeruje się dodatkowe stosowanie w okresie około treningowym z REDWEILER®, a w ciągu dnia DAA XTREME PROLACT-BLOCK.
- w okresie redukcji tkanki tłuszczowej zaleca się łączenie, PRO WHEY SHAKE z produktem termogenicznym Thermo Speed® Hardcore lub Thermostim® Hardcore.
- w każdym z przypadków zaleca się stosowanie produktu witaminowo-mineralnego Vita-min® MULTIPLE SPORT®.
*Izomaltuloza stanowi źródło glukozy i fruktozy.
SMAKI:
-COOKIES CREAM
-TRUSKAWKA
Wartość odżywcza | na porcję (35 g) |
na 3 porcje (105 g) |
Na 100 g) |
Wartość energetyczna |
579 kJ/ 138 kcal | 1736 kJ/ 414 kcal | 1653 kJ/ 394 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,9 g 1,9 g |
5,7 g 5,7 g |
5,4 g 5,4 g |
Węglowodany w tym cukry |
9,7 g 4,2 g |
27 g 13 g |
26 g 12 g |
Błonnik |
0 g | 0 g | 0 g |
Białko |
21 g | 62 g | 59 g |
Sól |
0,22 g | 0,66 g | 0,63 g |
L-glutamina |
438 mg | 1313 mg | 1250 mg |
Tauryna |
175 mg | 525 mg | 500 mg |
Aminogram wzorcowy # | na 35 g | na 100 g |
L-alanina |
0,9951928 g | 2,843408 g |
L-arginina | 0,4181492 g | 1,194712 g |
kwas L-asparaginowy | 2,1894628 g | 6,255608 g |
L-cysteina | 0,4180764 g | 1,194504 g |
kwas L-glutaminowy | 3,6025416 g | 10,292976 g |
Glicyna |
0,2787848 g | 0,796528 g |
L-histydyna |
0,3384108 g | 0,966888 g |
*/** L-izoleucyna |
1,2737284 g | 3,639224 g |
*/**L-leucyna |
2,109898 g | 6,02828 g |
* L-lizyna |
1,910748 g | 5,45928 g |
* L-metionina |
0,4378108 g | 1,250888 g |
*/*** L-fenyloalanina |
0,597198 g | 1,70628 g |
L-prolina |
1,0948112 g | 3,128032 g |
L-seryna |
0,9158016 g | 2,616576 g |
* L-treonina |
1,3337632 g | 3,810752 g |
*/*** L - tryptofan |
0,2786672 g | 0,796192 g |
*** L-tyrozyna |
0,517636 g | 1,47896 g |
*/** L-walina |
1,1743452 g | 3,355272 g |
# Wartości aminogramu mogą podlegać biologicznym wahaniom typowym dla produktów naturalnych.
* aminokwasy egzogenne
** aminokwasy rozgałęzione
*** aminokwasy aromatyczne